Руските власти започват евакуация на населението от още една гранична

...
 Руските власти започват евакуация на населението от още една гранична
Коментари Харесай

Русия почна спешна евакуация от втора гранична зона, настъплението на ВСУ в Курска област е съпроводено с пленяване на много руски войници

 Руските управляващи стартират евакуация на популацията от още една гранична зона. За няколко часа бяха евакуирани 11 хиляди поданици от Краснояружки регион на Белгородска област. Около 500 души остават на работните си места, в това число локалната администрация.
 
Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков разгласи в понеделник сутринта началото на евакуацията на популацията от граничния Краснояружки регион.
 

 
" Имаме тревожна заран. Вражеска интензивност на границата на Краснояружкия регион (…) Започваме да преместваме жителите на Краснояружкия регион на по-безопасни места ", сподели Гладков във видео известие в Telegram, като добави, че превозът до този регион към този момент е изпратен.
 
Руски военни блогъри оповестиха за офанзива на украинска част против граничното село Колотиловка в Краснояружкия регион в неделя. Преди три дни Гладков прикани жителите на селото да изоставен.
 

 
Краснояружкият регион се намира в северозападната част на Белгородска област, от регионалния център Красная Яруга до Суджа в Курска област, където украинските елементи навлязоха на 6 август - почти 45 км.
 
Преди началото на интервенцията на украинските въоръжени сили граничният пункт сред съветския Колотиловка и украинския Покровка беше единственият настоящ пункт на руско-украинската граница. Ситуацията в Беловски регион на Курска област остава напрегната, продължава доброволната евакуация на популацията, сподели ръководителят на региона Николай Волобуев.
 
" Ситуацията е доста напрегната. На тези, които могат независимо да дойдат до сборния пункт [в село] Долгие Буди, селския съвет или селището Бушмено, Обоянски регион, ще бъдат обезпечени с рейсове. Тези, които към момента остават на територията, апелирам ви, напуснете региона ", сподели той.
 
Преди ден Волобуев разгласява видео в Telegram, в което сподели, че в региона работи диверсионна група на украинските въоръжени сили. " За страдание събитията, които се случиха през вчерашния ден, когато диверсионни и разследващи групи навлязоха на наша територия, сътвориха доста комплициране и суматоха. Ситуацията е постоянна, само че доста напрегната. Днес не разбираме някои аспекти в граничните региони ", изясни той.
 
Преди изказването му съветски военни блогъри писаха за проникването на украинските въоръжени сили в Беловския регион, само че по-късно се самоопровергаха. Руското министерство на защитата съобщи в неделя следобяд, че " опитът за пробив на украинските въоръжени сили в Беловския регион на Курска област е осуетен ".
 
Днес обаче Readovka заяви, че украински диверсанти са влязли в село Гири, Беловски регион - южно от Суджански регион, на 12 км от границата. Според създателя на видеото една единица бронирана техника е потеглила към село Белица. Според разбора на " Агенция " и военния аналитик Ян Матвеев, става дума за северните околности на село Гири. Това не е първата поява на въоръжените сили на Украйна в Гири - в събота там към този момент влезе пехота с тежка техника, написа Юрий Подоляк.
 
Тази заран украински източници разгласиха видео на бронирани машини на ВСУ, които се движат по източните околности на Суджа. Това може да значи, че украинските сили са съумели да овладеят целия град. За завладяването на Суджа към този момент беше обявено от проруския боен блог " Записки на ветерана ".
 
Друг Z-блогър - Юрий Подоляка, написа, че украинските въоръжени сили се пробват да затворят обръча към града. На видеото, оповестено в titktok акаунта " ЗСУ НГУ ССО Национален парк СБУ ", се вижда по какъв начин бронирани машини минават по автомагистралата към Суджа около изоставени цивилни коли и мемориал със аероплан МиГ-29 – това са източните покрайнините на града.
 
Кореспондентът на Wall Street Journal Ярослав Трофимов счита това за удостоверение, че Суджа и нейните покрайнини са под цялостен надзор на Украйна. От видеото обаче не излиза наяве по кое време е снимано. Военният анализатор Ян Матвеев дефинира това не по-рано от сутринта на 7 август, като съпостави обстановката там с оповестени по-рано видеоклипове.
 
Един от огромните проруски военни телеграм канали " Записки на ветерана " също заяви, че въоръжените сили на Украйна са взети под надзор на Суджи. Според него Украйна към този момент вкарва тежка техника в града, макар че боевете не престават.
 
Според Подоляк означи, че ВСУ са съумели да се закрепят в Плехово и са почнали офанзиви против съветските позиции в региона на селата Черкаска Конопелка и Руска Конопелка. " Ако врагът успее да ги окупира, той ще затвори обкръжението към Суджа ", предизвестява той. Според него точно там ще съсредоточат напъните си ВСУ. 
 
Подоляк твърди още, че украинските въоръжени сили са окупирали Успенка и Викторовка в неделя, а борбата за Гордеевка продължава. 
 
Настъплението на ВСУ в Курска област е съпроводено с пленяване на доста съветски бойци, най-много наборници. Но има и " попадения ". Украинският план " Искам да пребивавам " разгласява видео с пленници, които споделят, че са от Грозни - от специфичните елементи на " Ахмат ".
 
" Веднъж Рамзан Кадиров сподели, че бойците на " Ахмат " не се предават. Е, нормално да, защото те седят в тила, само че в региона на Курск обстановката се разви динамично и тези бойци на " Ахмат " даже не се пробваха да се съпротивляват ", споделят участниците в плана " Искам да пребивавам ".
 

«Ахмад» нарешті доїхав на війну…
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР